woensdag 3 oktober 2012

Kaaskiezen!

Kaaskiezen .. ooit van gehoord? Wij tot voor kort nog niet.
Toen Hannah haar 1e setje grote mensen kiezen doorkwam, vonden we wel dat die een rare gelige kleur hadden. En in ene had ze ook gaatjes ... Met een prachtig wit melkgebitje waar nog nooit een gaatje in was gevallen, was dat in ene wel heel raar ...

We werden door de tandarts door verwezen naar de kinderkliniek, om daar de gaatjes in deze kiezen te laten vullen. Bij de kinderkliniek aangekomen, bleek Hannah dus kaaskiezen te hebben. Ondertussen waren 3 van de 4 in zo'n slechte staat, dat de kaakchirurg besloot ze te trekken.

Dat is dus gisteren gebeurd. Hannah was pas om 11 uur aan de beurt en moest dus de hele ochtend nuchter zijn. En oh oh, om half 10 had ze het wel heeeeel moeilijk. Gewoon aan het huilen van de honger. Gelukkig is ze niet heel klein meer (ze wordt 8 eind deze maand), dus kon je het wel uitleggen. Maar blij werd ze er niet van.

We moesten naar Amsterdam hiervoor. Tijdens de rit in de auto dacht ik dat ze lag te slapen, zo stil was ze. Gewoon van de zenuwen. Onze kleine kletskous, was in ene heel stil.
Daar aangekomen moesten we even wachten en toen was ze aan de beurt. Bij papa op schoot een boekje lezen en ondertussen werd het infuus geprikt. Ondanks de verdovende creme, voelde ze het prikje toch. Ze sliep al snel.
Er werd nog even een foto van haar gebit gemaakt om te kijken hoe het zit met de andere kiezen. Het volgende setje "grote mensen" kiezen was al zichtbaar, maar de verstand kiezen nog niet. Binnen een uur was het gepiept en was Hannah 4 grote kiezen armer ...
Ze werd naar een kamertje gebracht waar bedjes stonden en waar ze even een beetje kon uitslapen.
Binnen een half uur werd ze wat wakker en mochten we haar weer mee nemen.
Ik ben lekker bij haar achter in de auto gaan zitten. En oh oh oh, de hele terugweg naar Lelystad heeft ze gehuild. Ze wilde wakker zijn, ze had pijn aan haar lip (die was dik, had de tandarts op moeten drukken), ze had honger, ze wilde knijpfruit, maar dat ging niet omdat haar mond verdoofd was. Echt zooo sneu!
Thuis op de bank gaan zitten met een waterijsje en een dora filmpje (blijft leuk) gekeken. Toen werd ze langzamerhand steeds meer wakker. Ze heeft zelfs knijpfruit, danoontje en sultana gegeten. Later nog een paar hapjes van een bolletje en 's avonds een kopje soep met een pannenkoek met kaas.

Vandaag is ze ook weer gewoon naar school toe. Ze heeft nog wel paracetamol gekregen, maar school is ook een leuke afleiding. En nog leuker ... Ze mag bij opa en oma een broodje eten, want ik ben straks met Juliet naar de dyslexie behandeling.

Volgens onderzoek ontstaan kaaskiezen doordat een kind de eerste 4 levensjaren veel ziek is geweest. Nu was Hannah al met een week snot verkouden, zijn met 1,5 jaar haar neusamandelen geknipt en met 3 jaar nogmaals haar neusamandelen en toen ook haar keelamandelen, want die waren chronisch ontstoken. We waren we bij Hannah juist aan de homeopatische antibiotica, omdat Juliet veel antiobiotica heeft gehad tussen 6 maanden en 2,5 jaar en gaatjes in haar melkgebit daarvan kreeg. Dat heeft misschien geholpen voor haar melkgebit, maar niet voor haar volwassen gebit. De kans bestaat ook nog dat de tanden naast haar voor tanden ook met stukjes slechte glazuur doorkomen ... :S. Maar dat zien we tegen die tijd wel weer. We zijn er nu iig meer op bedacht. Ipv alleen maar te denken "wat hebben die tanden toch een rare kleur!". Weten we nu wat dat kan betekenen en dat er dan extra opgelet moet gaan worden.

2 opmerkingen:

Jacq. zei

Ach wat een toestand voor je meisje. En wat is ze dapper dat ze vandaag al weer naar school is.

Collie-Collie.com zei

Kaaskiezen?? Nog nooit van gehoord, weer wat geleerd.

Ah, wat vervelend allemaal voor je dochter (en natuurlijk ook voor jullie want het niet leuk al dat gedoe in het ziekenhuis en de spanning ervan).

Dat ze vandaag al weer naar school is, vind ik wel knap hoor.

Groetjes, Collie