zaterdag 15 oktober 2011

Tasje voor Juliets kinderfeestje + tutorial


Vandaag heb ik het eerste tasje af, voor Juliets kinderfeestje. Ik heb ook foto's gemaakt van het proces, zodat jullie ook zo'n leuk tasje voor je kindje (of het kindje van een ander) kunnen maken.
Het is een tasje met een binnenvoering en hengseltjes (ongeveer 20 cm). De tas leent zich erg goed om ook wat restjes op te maken.
De stof van dit rode tasje is hier te koop.
Veel plezier!


Pak een stuk papier en teken daar de vorm van het tasje op. Ik kreeg het niet helemaal gelijk, dus ik heb het papier dubbel gevouwen en toen de mooiste kan uitgeknipt.
Je hebt nu het patroon voor het tasje. Speld het op de stof, neem een cm naadtoeslag (of minder, wat jij prettig vindt).Knip het uit de stof.
Doe dit ook voor de binnenvoering.


Kies ook een leuk stofje voor het hengsel. Het patroon van het hengsel is bij mij de korte zijde van een A4tje geweest. Daar heb ik een strook van afgehaald. Ik heb weer voor een cm naadtoeslag gekozen. Ik gebruik hierbij het zoomaatje, erg handig!
Het hengsel knip je maar 1x uit de stof (wel dubbel laags), zodat je 2 stukjes stof voor 2 hengsels hebt.

Doordat je straks bij het tasje en de hengsels de naadtoeslag gedeeltelijk gaat wegknippen, hoef je weinig te zigzaggen. Het volstaat om alleen de korte kanten van de hengsels te zigzaggen.


Vouw het stukje stof van het hengsel dubbel, met de goede kant op elkaar en stik deze kanten.Keer de hengsels. Bij mij zagen ze er daarna erg "rond" uit, dus ik heb ze nog even gestreken voor een mooier resultaat.


Speld de stof van de buitentas met de goede kanten op elkaar. Laat de bovenkant open. Stik de zij en onderkanten (datgeen dus wat je gespeld hebt).
Doe hetzelfde voor de binnentas.


Knip de naadtoeslag af (hierdoor krijg je een mooiere ronding)


Bepaal waar je de hengsels wilt hebben en speld deze op de buitentas, aan de goedekant. De korte kanten van het hengsel zitten gelijk met de bovenkant van het tasje. Zorg dat aan beide zijden de hengsels op dezelfde plek zitten.


Schuif nu de buitentas (die met de goedekant naar buiten is) in de binnetas (welke met de goede kant naar binnen is, zo zitten de goede kanten tegen elkaar). Zorg ook dat je hengsels er goed in zitten.

Speld de buiten en binnen tas aan de bovenkant aan elkaar vast.


Stik de buiten en binnentas aan de bovenkant vast. Laat een paar cm over om de tas te keren.


Keer de tas door het gaatje wat je hebt opengelaten. Als je het goed hebt gedaan, heb je nu van zowel de buiten als de binnentas de goede kant van de stof zichtbaar.


Vouw de binnentas naar binnen.


Vouw nu het bovenrandje strak en speld deze vast

Stik het bovenrandje door. Hierbij maak je meteen je keeropening vast.

En dan is het tasje af!

2 opmerkingen:

Kaatje zei

wat een tof idee... Ga je dat geven aan de kindjes op het feestje of als traktatie in de klas?

Zita zei

Ik ga het geven aan de kindjes op het feestje. Ik zou nl. niet weten wat ik anders voor de jongetjes zou moeten doen. Ze krijgen er ook nog een gehaakte ketting en 2 haarspeldjes met gehaakte bloem (ook allemaal zelf gemaakt) bij. Juliet wilt graag een knutselfeestje geven, dus er gaat vast nog meer mee naar huis ;).